Yüzyıllardan bu yana değişmeyen mimarisiyle ziyaretçilerini zamanda yolculuğa çıkaran Çekya‘nın başkenti Prag, bu masalsı atmosferi ile Avrupa’nın zaman makinesi olarak anılıyor. Unutulmaz güzellikteki Prag, benzerleri olan Avusturya-Alman şehirlerinin hiçbirinde örnekleri görülmeyecek kadar Gotik ve Geç Rönesans dönemine ait tarihi yapılara sahip.
Nasıl Gidilir?
Türkiye’den Prag’a, aktarmasız olarak haftanın her günü uçuşlar bulunmakta. 2 saat 45 dakikalık bir uçuş sonunda ulaşım mümkün. Prag şehir merkezine 20 km uzaklıkta yer alan Václav Havel Havalimanı, kentin kuzey batısında bulunuyor.
Nerede Kalınır?
Prag’da lüks bir konaklama düşünüyorsanız; Keplerova, Jakubská, Veleslavinova, Jilska, Karolíny Světlé bölgelerindeki oteller size göre. Daha hesaplı konaklama seçenekleri için ise Dvořákovo Nábřeží semti ve Rybna Caddeleri’ne göz atabilirsiniz.
Ne Yemeli?
Türk damak tadına oldukça uygun lezzetler sunan, Çek mutfağı midenizi mutlu etmeyi biliyor. Şehre özgü ünlü yemekler arasında oldukça seçenekler geniş. Çorba deyince Prag’da ilk akla gelen ve en doğru tercih Patates çorbası “Bramboraçka” ve Çekler’in yüzyıllar boyu birlikte yaşadıkları Avusturya-Macaristan İmparatorluğu halklarının kültüründen etkilenerek mutfaklarına eklediği, biraz sosu farklı dana et kavurma diye betimlenebilen “Gulaş” yemeği mutlaka denenmesi gereken yemeklerden. Bramboçka ve gulaş, bazı restoranlarda ekmeğin içi oyularak bir kase haline getirilir ve bunun içinde servis edilir. İçecek olarak ise Prag’da “pivo” adı verilen Çek biralarını, yerel üretim kırmızı ve beyaz şarapların mutlaka tadılması önerilir.
Nerelere Gidilmeli?
Charles Köprüsü
Şehrin en ünlü köprüsü olan ve kemerli büyük yapısıyla etkileyici bir mimari güzelliğe sahip Charles Köprüsü (Karluv Most), Prag’ın en çok fotoğraflanan gezi durağı, kentin simgesi. Yapımına 1357’de başlanan, Vltava nehri üzerindeki muazzam görüntüsüyle Prag Kalesi ile kentin Eski Kent Bölgesi’ni birbirine bağlayan Charles Köprüsü üzerindeki 30 barok tarzı heykel göz kamaştırıyor.
Prag Kalesi
Şehrin tartışmasız en dikkat çekici ve en görkemli tarihi yapısı olan Prag Kalesi (Pražský Hrad), göğe uzanan sivri kuleleri ile masallardan fırlamış gibi duran ve çok geniş bir alana yayılan bir kale. İçerisinde Kraliyet Bahçeleri, Strahov Manastırı, Golden Lane, Aziz Vitus Katedrali ve Eski Kraliyet Kalesi gibi birçok bölümün yer aldığı Prag Kalesi’nin etkileyici kompleksini tek bir günde gezmek mümkün değil.
Tarihi Şehir Meydanı
Prag’ın kartpostallardan görünen masalsı yapılarının bir arada toplandığı alan olan Tarihî Şehir Meydanı’nda, nostaljik restoranlar, şirin sokak kafeleri, tarihi evler ve etkileyici kiliseler bulunuyor. Gotik mimarisiyle nefis Tarihî Belediye Binası (Staromestská Radnice), turistlerin görmek için akın ettiği Astronomik Saat Kulesi ve meydanın çıkışındaki Chrám Matky Boží Před Týnem Kilisesi, meydanı ziyaret edenlerin kaçırmaması gereken önemli gezi durakları.
Dancing House
Prag, yüzyıllara dayanan mimarisi ile biliniyor ve 20. yüzyılın sonlarında inşa edilen Dans Eden Ev, şehrin yenilikçi mimarisinin en iyi yansımalarından. Kadın bir dansçının erkek partnerinin kolları arasında gidip gelmesini tasvir eden Dans Eden Ev şu anda özel bir şirketin ofisi ancak 7. kattaki restoran Celeste, herkese açık.
Franz Kafka Müzesi
Prag’da yaşamış, dünyaca ünlü yazar Franz Kafka’nın evi, günümüzde yazarın eserlerinin, notlarının, fotoğraflarının ve kişisel eşyalarının sergilendiği zengin içerikli ilgi çekici bir müze olarak hizmet veriyor. Franz Kafka Müzesi’nde yazarın iç dünyasına girebilmek için onu ve çalışmalarını anlatan 3D multimedya gösterileri de sergileniyor.
Prag Astronomik Saati
Tarihi şehir merkezinin en görülmesi gereken yerlerinden biri de Astronomik Saat. Çok kompleks bir yapıya sahip olan saat Babil saatini, eski bohem saatini, Alman saatini ve gerçek saati göstermesinin yanı sıra gün doğumu ile gün batımını, ay ve güneşin konumlarını da gösteriyor. 1410’da bir saat ustası ve matematik profesörü tarafından yapılan saat 600 yıl boyunca tamir edilip bakımı yapıldı ve günümüzdeki dünyanın en eski üçüncü saati olarak varlığını sürdürüyor.