Bundan 10 yıl önce, eski eczacı şimdiki sanayici bir kadın girişimci olan Berkay Eskinazi ve fikir birliği yaptığı bir grup arkadaşı tarafından kurulan Liyakat Derneği’ni, derneğin bugün gerçekleştirdiği projelerle bir girişimcilik markası olma yolunda emin adımlarla ilerleyişini konuştuk.
Son dönemde girişimcilik modellerini finans, proje ve eğitim alanında destekleyen kuruluşların yanı sıra dernekler de inovatif girişimcilik konusunda Türkiye’de devrim yapmaya hazırlanıyor. Global iş dünyasında Türkiye’deki yerli girişimcilerin desteklenmesi için büyük kaynaklara başvurulurken, toplum gönüllüleri de bu alanda elini taşın altına koyarak gerçek bir sosyal sorumluluk örneği sergiliyorlar.
Endüstri, teknoloji ve dijital dünya gibi kavramları odak noktası belirleyen iş insanlarının arasında, sosyal sorunlu kesimlerin sesine kulak vermeyi seçen Eskinazi, iş dünyasına katılmak isteyen ancak eğitim ve iş kurma konusunda şans bulamayan kadınları ve gençleri girişimcilik ekosistemine katmak Liyakat Derneği çatısı altında ve üyelerinin desteğiyle var gücüyle çalışıyor.
10 Yıldır kadınlara gençlere ve özellikle de son yıllarda çocuklara yönelik girişimcilik temalı projelerinizle adınızı sıkça duyuyoruz. Liyakat Derneği’nden biraz bahsedebilir misiniz? Bu serüven nasıl başladı?
LİYAKAT – Tam adıyla Lider Yaratıcı Katılımcılar Derneği gerçekleştirdiği projelere bakıldığında çok yol kat ettiğini gören ve daha gidilecek çok yolu olduğuna inanan insanlardan oluşan bir sivil toplum kuruluşu… Günümüz Türkiye’sinde yatırım yapılması gereken en önemli iki unsurun gençler ve nüfusun yüzde neredeyse %50′ sini kapsayan kadınlar olduğuna inanarak, öncü 11 gönüllü ile, 2010 yılında yola koyulduk. Bugün gönüllü sayımız 100’leri aştı. Çalışmalarımıza aralıksız olarak devam ediyoruz.
Varoluş amacınız nedir? Amacınıza ne denli ulaşabildiniz?
Gençleri ve kadınları girişimcilik ekosistemine dahil edecek projeler üretmek çıkış noktamızdı. Onları geliştirmek, değiştirmek. İçlerindeki girişimci potansiyeli ortaya çıkarmak.. Katma değer sağlamak… Öyle de oldu. Bugün geriye dönüp baktığımda sayısız kadına ve gence bazen maddi bazen manevi birçok değer katmışız.
Emek pişti haydi sofraya, Umuda yol aç, Girişim Kampüsü, Girişim Okulu, Sektör Buluşmaları, Sensiz Yarımız – Birlikte Tamız, Yarın için Girişimcilik Sahnede – Engel Hiçbir Yerde, Girişimci Çocuk Atölyesi, Ayşe Başarırsa, 4Women ve adını sayamayacağım daha nice özel proje üretmişiz. Harekete geçmek için, bir kıvılcım bekleyen genç ve kadın birçok bireye ulaşabilmişiz.

Bu denli önemli işler yapan bir sivil toplum kuruluşunun başında kuruluşundan bu yana bir kadın var, yani siz. Bunu neye bağlıyorsunuz?
Kadınları erkeklerden daha özel kılan bir yön olduğuna inanıyor musunuz?
Kadınların erkeklere göre daha mücadeleci, daha sabırlı ve daha başarı odaklı olduklarına inanıyorum. Kadınlar, yaradılışları gereği doğuran, üreten, büyüten, geliştiren bir varlık olduklarına göre, tıpkı bir bebeğin hayatına katabildikleri gibi kendi hayatına da yenilikler katabilecek, imkanları ne kadar elverişsiz olursa olsun her zaman yeniliğe ve iş gücüne açık olabilecek kapasitededirler. Kendisine sağlanan gerek ekonomik, gerek hukuk, gerekse de eğitim alanındaki tüm olanakları araştırıp bulabilen, öğrenen, gelişen, pes etmeyen güçlü kadınlar bu ülkenin en önemli değerlerindendir benim için. Ancak Liyakat Çatısı altında kadın- erkek demeden tüm bireylerin gönüllülüğü söz konusu… Ben bir kadın olarak yıllardan beri bu çatı altında tüm gönüllü liyakat üyesi arkadaşlarım gibi canla başla çalıştığım için gurur duyuyorum.
Liyakat’ın 10. yaşı için neler söylemek istersiniz? 10. yılda ne gibi yenilikler bizleri bekliyor?
Bizler 10 yıldır girişimcilerin önündeki belli başlı sorunların çözümünün bir parçası olmak kadar, sorunu ortadan kaldıran çözümleri de bulmanın peşindeyiz. Toplumsal girişimciliği teşvik ederek, örnek olarak, girişimcilik ruhunu taşıyan herkesi sistemin içine katmayı hedefleyerek özel bir sivil toplum modeli oluşturacağız. Bu amaç için kendimize hedefler koyduk. 10.yaşımızda yaptıklarımız kadar, yapacaklarımızı da konuşacağız.
“10. yıla özel 10 proje” sloganıyla harekete geçeceğiz. Hayata geçireceğimiz projelerle çocuklarımıza, gençlerimize, kadınlarımıza, girişimcilerimize yepyeni hayatlar bağışlamış olacağız. Bunun gururu ve coşkusuyla daha nice 10 yıllara birlikte yürüyeceğiz.
Hali hazırda bir projemizin startını verdik: “Askıda Kariyer” TEV İzmir Şube ile işbirliği içerisinde üniversitelerin Hukuk, Mühendislik, Sağlık Bilimleri ve İİBF bölümlerinde okuyan öğrencileri mesleğinde duayen isimlerle bir araya getirerek gençlerin ve o mesleğin gelişimine katma değer sağlamayı hedefliyoruz. Diğer projelerimizi de yakın zamanda duyacaksınız.
Liyakat Derneği gönüllülük çatısı altında toplanmış bireylerden oluşuyor. Bu çatı altında sizlerle birlikte olmak isteyen gönüllüler ne yapmalı? Size nasıl üye olmalılar?
Yolculuğumuzda bizimle aynı heyecanı ve amacı taşıyacak, proje ve organizasyonlarımızda girişimcilerimizin destekçisi olacak, gönüllülük esasıyla ve toplum faydası için bizlerle yol arkadaşlığı yapacak herkese açığız.
[email protected] adresine mail atmaları ya da www.liyakat.org.tr adresindeki iletişim formunu doldurmaları yeterli. Bu konuda kendilerine, Üye Kabul Komitemiz aracılığıyla en kısa sürede dönüş yapıyor olacağız.
Bizler bu gönüllü çatımız sayesinde girişimcilerimizle yalnız yürümediğimizi biliyoruz. Üyelerimizin derneğimize katkıları, değerli fikirleri ve girişimleri bizler için çok önemli.